Goed starten is key op de United 4 Sailing in Workum

Goed starten is key op de United 4 Sailing in Workum

In Workum is alweer de derde editie van de United 4 Sailing van dit seizoen verzeild. Waar andere zeilevenementen niet konden varen wegens gebrek aan wind, vlogen de deelnemers in Workum af en toe over het water. Alle geplande wedstrijden zijn zonder problemen uitgevaren, wedstrijden waarin hard is gestreden om de medailles.
Mike Paardekooper, voorzitter van de United 4 Sailing, kijkt alvast terug op een mooi weekend. “We hebben dit weekend alle wedstrijden kunnen varen, dat is altijd fijn. De omstandigheden waren wat dat betreft perfect, en ik denk dat we de terechte winnaars op het podium hebben staan. We zien dit evenement een groei aan deelnemers in de RS Feva klasse, dat is fantastisch. Op naar Medemblik einde van deze maand!”

Goede start is belangrijk
Ties Wijbinga is onverslaanbaar in de Laser 4.7. Hij vertelt hoe het komt dat hij zo goed heeft gevaren. “Een goede start is heel belangrijk, daarnaast kon ik af en toe profiteren van andermans fouten. De nummer 2 die de boei raakt en een strafrondje moet maken bijvoorbeeld, dat geeft mij de kans mijn voorsprong verder uit te breiden.” De tweede plek is voor Hidde Schraffordt en derde wordt Stijn van der Valk.

In de Laser Radiaal is er een spannende strijd tussen Paul Hameeteman en Teun in der Maur. Een strijd die uiteindelijk wordt gewonnen door Hameeteman met slechts 1 punt verschil op in der Maur. Emma Savelon finisht als derde en is hiermee ook gelijk eerste van de vrouwen.

Stijn Paardekooper wint in de Laser Standaard na een sterke eerste dag. Hij slaat een gat van maar liefst 13 punten met nummer 2, Niek Kampherbeek. Marnix Bos heeft zondag een mindere dag qua resultaten, maar het is voldoende voor de derde plaats.

Goedmakertje voor WK
In de Cadet klasse zijn het broer en zus Klein die de gouden medaille ontvangen. “We hebben dit weekend heerlijk gevaren, de omstandigheden waren goed. Voor ons is dit evenement een beetje een goedmaker voor het WK, daar hebben we namelijk niet goed gepresteerd.” Zij laten het duo Mart Kegel en Xiao Yan Giskes met 4 punten verschil achter zich. De derde plaats is voor de Belgische Emma Vanhooff en Leena de Blende.

Yanne Broers vaart een sterk seizoen in de Optimist, ook dit weekend staat ze ver bovenaan. “Ik ben tevreden met dit weekend, al had ik van tevoren niet echt een plan gemaakt. Het zijn mijn laatste wedstrijden in de Optimist, volgend seizoen stap ik over naar de 29er, dus nu leuk om nog even flink te knallen.”

Sterke winnaars in 9er klasse
Vandaag waren Robbert Huisman en Gijs Zuidema heersend op de 29er baan. Dit resulteert dan ook in een eerste plaats voor dit duo. Mees Beerda en Frank Boer mogen de zilveren medaille mee naar huis nemen en Marlies Schouten met Maud Lodewijk het brons.

Bart Lambriex en Pim van Vugt zijn oppermachtig in de 49er klasse en eindigen hiermee natuurlijk op het hoogste podium. In de 49erFX is het Odile van Aanholt met Elise de Ruyter die alleen maar 1tjes varen en zo een mooi resultaat neerzet.

Stuivertje wisselen in Splash klasse
In de Splash is het continu stuivertje wisselen om de podiumplekken. Finn Snijders maakt de meest steady serie en wint het evenement. Hij laat Hanna Cromwijk en Jules van Raaij achter zich. Cromwijk weet zich in de laatste race nog naar een tweede plaats te varen.

Vermoeiende races voor RS Feva zeilsters
Laura van den Acker en Femke van den Berg winnen bijna alle races dit weekend in de RS Feva. “Het was wel een vermoeiend weekend, de wind was best lastig met veel draaiingen en hij was ook best sterk in kracht. We hadden ook een tijd niet gezeild, laatste keer was begin deze zomer. Maar de eerste wedstrijd ging direct al wel weer lekker.”

Het laatste weekend van september wordt de laatste United 4 Sailing van dit seizoen gevaren in Medemblik. Daar worden ook de overall prijzen uitgereikt, voor de deelnemers dus nog een laatste kans zich te bewijzen.

Share this post