Nederlandse Kampioenen gekroond op bijzonder jubileumevenement

Nederlandse Kampioenen gekroond op bijzonder jubileumevenement

Het is een bijzonder jubileumjaar voor de United 4 Sailing. Het evenement bestaat 25 jaar, maar pas in het laatst geplande weekend kan er gezeild worden. Waar de eerste dag van dit weekend in het teken stond van licht weer, start de tweede dag juist met veel wind. Uitdagende omstandigheden voor alle zeilers waarin uiteindelijk de beste op het hoogste podium staan.

Het leek eerder in de week nog best spannend of de wedstrijden wel door konden gaan, er stond namelijk veel wind voorspeld. Uiteindelijk valt het mee, op de eerste dag is er zelfs heel weinig wind. De lichtgewicht zeilers waren blij met die omslag in het weer, hoewel ze tegelijk ook met spanning uitkeken naar de zondag waar alweer meer wind was voorspeld.
 
Wind zorgt voor switch in top 3 Laser Radiaal U21
Zo ook Bart Pastoor in de Laser Radiaal, hij geeft na de eerste wedstrijddag aan: “Had een best goede dag, ik heb een 1 gevaren en dat doe ik eigenlijk nooit. Ik ben niet zo zwaar, dus dit lichte weer is wel goed voor mij. Morgen krijg ik het zwaarder.” Zwaarder werd het ook voor hem, hij eindigt uiteindelijk op een vijfde plaats. 

Ties Wijbinga, vorig jaar nog Nederlands Kampioen in de Laser 4.7, wint dit jaar het NK in de Laser Radiaal. Makkelijk vond hij het niet: “Vandaag was lastig, ik had een paar slechte starts waardoor ik mezelf vooral weer terug naar voren moest varen. Voor een deel was het ook geluk hebben door fouten van anderen.” Thomas Westerhof wint de zilveren medaille en Sarah Bos gaat naar huis met brons. 

Max Frank Nederlands Kampioen in de Laser 4.7 U19
In de Laser 4.7 weet Max Frank de leiding te houden. In de ochtend leek Puck van der Veen ook nog kans te maken op het Nederlands Kampioenschap, zij startte met een gelijk aantal punten op Frank. Maar zij gaf van te voren al aan dat het wel eens een lastige dag kon worden: “Met name de eerste wedstrijd moet ik alles geven, als de wind weer wat gaat liggen zijn het meer mijn omstandigheden.” Ze kon het inderdaad niet waarmaken en zakt naar een 19de plaats.

Nederlands Kampioen Max Frank: “Heb lekker gevaren, maar Hidde (red: Schraffordt) heeft eigenlijk beter gevaren. Qua resultaten was het nog wel even spannend vandaag.” Hidde: “Door een slecht resultaat gisteren ben ik tweede geworden, vandaag kon ik wel twee 1tjes varen.” De bronzen medaille gaat naar Zeb van Dorst.
 
Nederlandse Kampioen Splash Blue is Max Cuperus
Jules van Raaij grijpt in de laatste wedstrijd net naast het Nederlands Kampioenschap in de Splash Blue. Hij eindigt het evenement op evenveel punten als Max Cuperus, maar omdat deze de laatste wedstrijd wint, mag Cuperus zich Nederlands Kampioen noemen: “Het was nog even spannend, moest vandaag wel winnen om Jules (red: van Raaij) voor te blijven. Vandaag waaide het harder, maar dat ligt mij wel goed.” Cuperus vaart dan ook de beide wedstrijden van zondag een eerste plaats. Hiermee houdt hij net voldoende voorsprong op nummer 2 van Raaij, hoewel ze eindigen op een gelijk aantal punten. Bob van der Weide gaat naar huis met de bronzen medaille.
 
Jasmijn Holtus zelf onverwacht Nederlands Kampioen Optimist
Vijf wedstrijden varen de Optimisten, Jasmijn Holtus vaart na de laatste dag met de Nederlandse vlag de haven weer in. Zij is de nieuwe Nederlandse kampioen in deze klasse. “Ik had het helemaal niet verwacht, had eigenlijk gedacht dat Floris (red: Schraffordt, hij eindigt op een vijfde plek) zou winnen. Hij voer in een andere vloot vandaag, dus kon hem ook niet in de gaten houden. Het is de eerste keer dat ik Nederlands Kampioen wordt, heb ook lekker gevaren dit weekend.” Folkert van Surksum eindigt op een tweede plaats en Ole Jägers pakt de bronzen medaille.
 
NK Optimist Benjamin naar Milan Hoevens
Optimist zeilers onder de 12 jaar varen een apart Nederlands Kampioenschap in de Benjamin klasse, hier gaat Milan Hoevens ervandoor met de gouden medaille.  “Vond het heel spannend, vandaag wilde ik natuurlijk proberen mijn eerste plek behouden.” Dat is hem gelukt, hij weet voor Felix Mulder en Amber Knape te blijven om het NK in de Optimist Benjamin te winnen.

Constante serie van Nederlands Kampioenen Schouten en Lodewijk in de 29er
“We hebben heel constant gevaren, daardoor zijn we nu kampioen”, reageert Marlies Schouten die met Maud Lodewijk in de 29er het Nederlands Kampioenschap pakt. “Vorige week hadden we ook al het Open Nederlands Kampioenschap gevaren (red: hier pakten ze de bronzen medaille), dit is voorlopig het laatste evenement en deze telt ook als selectiewedstrijd voor het Nationaal Training Team. Gingen hier helemaal niet perse heen om te winnen, dus zijn wel blij.”

Yanne Broers en Laura Dotinga pakken de zilveren medaille en Dolf Hendriksen met Isis Lodewijk gaan naar huis met de bronzen medaille.

Overige prijzen
Voor de Nacra 15, Cadet, Laser Standaard en RS Feva wordt dit weekend geen Nederlands Kampioenschap uitgeschreven. Zij varen hun kampioenschap op een ander moment in het seizoen, of hebben onvoldoende zeilers om het kampioenschap uit te schrijven. Wel worden ook in deze klassen spannende wedstrijden gevaren. 

Nacra 15
In de Nacra 15 gaat de strijd om de eerste plaats tussen Olivier Jaquet met Ghislaine van Empel en Bart Kooijman Beuk met Femme Rijk. Jaquet en van Empel winnen uiteindelijk op slechts 1 punt verschil van de nummer 2.

Cadet
In de Cadet houden Mart Kegel en Xiao van Giskes sterk de leiding, zij pakken de gouden medaille. Merel Groeneweg en Madee Verheul worden tweede en Wouter Groeneweg met Ties de Ruiter eindigen op een derde plek.

RS Feva
Laura van den Acker en Femke van den Berg pakken al vroeg in het evenement de leiding in de RS Feva en houden deze sterk vast. Met maar liefst 17 punten voorsprong op de nummer 2, Marleen Huisman en Silke Zuidema, winnen zij deze bijzondere editie van de United 4 Sailing.
 
Laser Standaard
In de Laser Standaard pakt Niels Broekhuizen de gouden medaille, ten koste van de Israelische Maor Ben Harosh. Ze eindigen met een gelijk aantal punten maar Broekhuizen wint de laatste race, en hiermee het evenement. Derde wordt Enrique Jose Arathon Pacas, hij komt helemaal vanuit El Salvador. 
 
Bijzonder jubileumjaar
Een grote viering van het 25 jarig bestaan zit er dit jaar niet in vanwege het COVID-19 virus. In plaats daarvan is voorzitter Mike Paardekooper allang blij dat het evenement soepel verloopt. “Iedereen is heel gedisciplineerd en betrokken. Ouders houden zich goed aan de regels, complimenten voor iedereen die heeft geholpen. Voor de zeilers en coaches was het ook een geslaagd evenement met leuke wisselende weersomstandigheden waarin een goed kampioenschap gevaren kon worden.”

Dat het een bijzonder jaar is, beaamt Paardekooper. “Het is natuurlijk een raar jaar en we zijn heel blij dat we in dit jubileumjaar toch nog een weekend kunnen varen. Het positieve is wel dat we nu ook nieuwe dingen hebben geprobeerd, zo werken we meer digitaal. Veel van die zaken hopen we in de toekomst door te kunnen zetten.”

Share this post