Onstuimige laatste editie van United 4 Sailing 2019

Onstuimige laatste editie van United 4 Sailing

Onstuimige laatste editie van United 4 Sailing 2019

De United 4 Sailing eindigt dit seizoen zoals het begon, met veel wind. Door enkele klassen werd er niet gevaren, bij andere klassen zijn er nog wel een aantal starts geweest. Het stond een prijsuitreiking niet in de weg, en ook de jaarprijzen konden gewoon worden uitgedeeld. Een aantal van de kampioenen waren stiekem zelfs blij dat ze niet gingen varen met de harde wind.

Voorzitter Mike Paardekooper kijkt met gemengde gevoelens terug op dit weekend. “Er was veel wind voorspeld, en dat is ook uitgekomen. Zaterdag konden vooral de Optimisten en Cadetten drie mooie wedstrijden varen in veel wind en met goed zicht. Helaas waren er ook klassen waar de wind echt te hard voor was, zij konden niet varen. Veiligheid gaat nu eenmaal voor alles, dat is ook de reden dat we alle wedstrijden voor zonder hebben afgeblazen. De afweging was met name, naast de harde wind, dat het zicht beduidend minder was door de heftige buien.”

Kampioen niet in voordeel met harde wind
De Splash is door de harde wind niet gestart dit weekend. De strijd tussen Jules van Raaij en Hanna Cromwijk om de eerste plek kan hierdoor niet uitgevochten worden op het water. Met slechts twee punten verschil op elkaar wordt Jules eerste. “Ik ben stiekem wel blij dat we dit weekend niet hebben gevaren, in veel wind ben ik meestal niet in het voordeel.” Dit betekent dat Hanna het dus moet doen met een tweede plek, Anna Scheffer blijft op de derde plek staan.

Eerste keer Waszp op United 4 Sailing
De Waszp verschijnt voor het eerst deze editie aan de start. Met 6 deelnemers, waarvan 1 Britse, wordt er in ieder geval nog één wedstrijd gevaren. Ross Banham komt dus niet helemaal voor niets overgevlogen: “Het hoort erbij, en mijn wedstrijd ging goed. Ik kwam als tweede over de lijn. Voor de tweede wedstrijd ben ik teruggekeerd naar de kant vanwege materiaalproblemen. Het begon toen ook wel harder te waaien, 25 knopen is toch best veel voor ons.”

Die tweede wedstrijd is ook afgeblazen door de wedstrijdleiding. Met 12 tot 18 knopen in de eerste wedstrijd kon de high performance baan (49er, 49erFX, 29er, Nacra15 en Waszp) nog een mooie wedstrijd varen. Daarna werden de vlagen toch echt te hard en werd besloten de volgende wedstrijden af te blazen.

Strijd om tweede plek in Optimist
De Optimisten en Cadetten krijgen zaterdag 3 wedstrijden cadeau. De overall plek om de nummer 1 is eigenlijk al beslist, Yanne Broers staat aan het begin van het weekend al met 17 punten voorsprong op de nummer 2. Het is voor haar achterblijvers dus een strijd om de tweede plek. Floris Schraffordt is beslist van plan deze te winnen, geeft hij zaterdag na de wedstrijden aan. “Het was vandaag heel zwaar, kan de boot niet altijd houden. Maar ben tevreden over vandaag met deze wind. Ik had wel de hoop Yanne vandaag voorbij te varen, maar we zaten niet in dezelfde groep, en ze ligt ook wel heel ver voor. Mijn doel is nu vooral Zeb (red: van Dorst, derde plek), voor te blijven.” Dat doel wordt zondag makkelijk gehaald aangezien er geen wedstrijden worden gevaren.

Top 2 Cadet dicht bij elkaar
De top 2 komt heel dicht bij elkaar in de Cadet. Pol en Bloeme Klein starten het weekend met 14 punten voorsprong op nummer 2, Mart Kegel en Xiao Yan Giskes. Mart: “Zaterdag ging wel prima, wij zijn maar 1 keer omgeslagen. We lagen ook goed bij de groep en hebben geen gekke dingen gedaan. We hadden voor het weekend nog even gekeken hoe we ervoor stonden ten opzichte van Pol en Bloeme. Als zij gekke dingen gingen doen, en wij gewoon goed varen dit weekend, kunnen we nog voor ze komen.” Dat gebeurt dan ook zaterdag, Mart en Xiao Yan varen heel steady alleen maar tweetjes, Pol en Bloeme hebben een mindere dag met een 4, 6 en DNF. Toch houden ze vijf punten voorsprong op de nummer 2 en worden hiermee kampioen. Derde worden de Belgische Annouck de Ripainsel en Maxim Bastens.

Grote voorsprong in 29er
Een tweede plek tijdens de United 4 Sailing in Medemblik maakt voor Robbert Huisman en Gijs Zuidema in de 29er niet uit. Zij hebben voldoende voorsprong opgebouwd om hun eerste prijs overall vast te houden. Tweede wordt Mees Beerda met Frank Boer en Lilly Hofman met Sterre van Wegen eindigen op een derde plek.

Zuider- en Oosterburen op het podium in Nacra 15
Lucas Claeyssens en Anne vandenBerghe (BEL) weten de eerste plek vol te houden in de Nacra 15. Tweede hier worden hun landgenoten Frédéric Vandewalle en Morgane de Vos. Het duitse duo Leonard Beyer en Janneke Fock eindigen op een derde plek overall.

Geen wedstrijden voor RS Feva
De RS Feva vaart dit weekend geen wedstrijden door de harde wind. Hierdoor winnen Imme Rijk en Bente Zuidema automatisch de eerste plaats overall. Laura van den Acker en Femke van den Berg weten na 20 wedstrijden totaal de tweede plek te behalen en Jella-Rike Spijkervet met Dian Jansma worden derde.

Nummers 1 in Laser klassen met grote voorsprong
Met een ruime voorsprong wordt Ties Wijbinga eerste overall. Dit weekend werd hij nog vijfde in de enige wedstrijd die gevaren werd. Door zijn enorme voorsprong maakt die ene vijfde plek weinig uit. Peer Noordanus staat met 38 punten achter hem op een tweede plek. Sjors van der Pol wordt derde.

Ook Teun in der Maur wint de overall prijs in de Laser Radiaal met overtuiging. Maar liefst 68 punten is hij uitgelopen op nummer twee: Arthur Farley (GBR). Derde in de Radiaal is Michiel Bakker.

Aan twee wedstrijd op zaterdag had Marnix genoeg om Eric-Jan voorbij te varen in het overall klassement en op een derde plek te eindigen. Mees de Graaf is niet meer ingehaald, hij wordt eerste overall. Douwe Velds weet ook zijn tweede plek te behouden.

United 4 Sailing 2020
De data voor de United 4 Sailing in 2020 zijn al bekend: 25 & 26 april in Medemblik, 9 & 10 mei in Workum, 5 & 6 september in Workum en de laatste op 26 en 27 september. De locatie voor de laatste United 4 Sailing is nog onbekend. Inschrijven kan binnenkort via deze link.

Alle foto’s zijn hier te vinden

Share this post